Hooggevoelig & strong-willed

Hoe weet ik of mijn kind Hooggevoelig of Hooggevoelig en Strong-Willed is?

Hooggevoelige kinderen (of volwassenen) zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen. (Dr. Elaine N. Aron, Amerikaanse psychologe, is de grondlegger van de term Highly Sensitive Person.)

Ze krijgen prikkels op een veel intensere manier binnen. Ieder mens heeft een soort filter in zijn hersenen dat bepaalt welke prikkels wel bewust binnenkomen in de hersenen en welke niet. Bij hooggevoelige mensen staat dit filter wat minder strak afgesteld, waardoor er meer  prikkels tegelijkertijd bewust binnenkomen. Hooggevoelige mensen nemen daardoor meer waar dan mensen die minder gevoelig zijn. Deze prikkels worden waargenomen met de zintuigen. Bij hooggevoelige kinderen zal je dus zien dat ze sterker reageren op dingen die ze zien, horen, ruiken, proeven, voelen. Je kunt je misschien voorstellen dat een kind daardoor eerder stress ervaart als bijv. geluid harder binnenkomt. Je ziet dan dat deze kinderen sneller hun handen voor de oren doen. Maar ook dat het “emmertje” bij een hooggevoelig kind sneller vol komt te zitten, omdat al deze prikkels ook weer verwerkt moeten worden.

hooggevoelig-strong-willed
Kwaliteiten hooggevoelig kind*
Schaduwkanten hooggevoelig kind

Hooggevoelig en Strong-Willed

Sommige kinderen zijn naast hooggevoelig ook Strong-Willed. De naam zegt het al, het is een hooggevoelig kind met een STERKE WIL. Ook wel temperamentvolle kinderen genoemd. Dit is een High Sensation Seeker, ofwel een prikkelzoeker. Altijd op zoek naar stimulerende, uitdagende en avontuurlijke dingen, daar krijgt het energie van. Het zijn kinderen die alles zelf willen bepalen, ze zijn al jong zelfstandig en willen alles “zelluf doen”. Alleen zijn al deze extra prikkels weer uitputtend voor de hooggevoelige kant van het kind. 

Elaine Aron beschrijft dit ook wel als leven met één voet op het gas en de andere op de rem. Dit is een extra uitdaging voor zowel het kind als de ouders.

Kwaliteiten strong-willed kind*
Schaduwkanten strong-willed kind
Meer informatie

Nog meer informatie over Hooggevoelig of Strong-Willed vind je hier en hier.

* Bronnen: Van Olphen, J.C. (2017). Het hooggevoelige kind met een sterke wil. Bennekom: Uitgeverij Scrivo Media.
   Klijn, T.A. (2012). Maak kennis met je innerlijke familie: haal het beste uit jezelf en anderen. Uitgeverij: S2 Uitgevers   
   Van Hoof, E. (2016). Hoogsensitief. Leuven: Uitgeverij LannooCampus Tol, A. (2014). Hoogsensitiviteit professioneel gezien. Amsterdam: Uitgeverij
   boom/nelissen