Ik ben 9! workshop

Meidenvenijn,  jongens die stoer doen, groepsdruk, erbij willen horen, heftige emoties en verdriet, oude angsten die weer terugkomen, pesten, onzekerheid, zijn thema’s die een grotere rol gaan spelen rond het 9e levensjaar.

Het kind maakt in deze periode de stap vanuit de fantasiewereld naar de “echte” grote mensen wereld. Dit is een hele omschakeling voor het kind, zijn wereld wordt ineens groter, er komen veel meer prikkels en informatie op hem/haar af. Dit kan best wel heftig en overweldigend zijn. Het kind wordt zich bewust van zijn eigen IK en krijgt meer besef van alle dingen om hem/haar heen. Kinderen kunnen serieuzer worden, meer kritische en diepzinnige vragen gaan stellen. Maar ook vriendschappen veranderen, wat eerder vanzelfsprekend was is dat nu niet altijd meer. Er ontstaat groepsvorming en de druk van de groep om erbij te horen neemt toe. Ook komt je kind meer los van jou als ouder, meningen van anderen zoals vrienden of de leraar krijgen meer waarde. Zinnen als “Mam doe niet zo gek” of “Ik ben al 9 hoor!” zul je vaker gaan horen. En een kus op het schoolplein kan ook echt niet meer. Maar ook dingen als “Niemand begrijpt mij!”, “Waarom doen ze zo gemeen?” of “Ik kan het niet” zijn nu uitspraken waar je als ouder iets mee moet. Ook het gedrag van het kind kan ineens erg veranderen, ze kunnen meer boze buien hebben, opstandiger worden of een grote(re) mond krijgen. Voor zowel het kind als de ouders, kan dit allemaal best wel heftig zijn, maar het hoort bij het groter worden. Voor ons als opvoeders ligt hier de belangrijke taak om dit in goede banen te leiden.

Toch is er maar weinig bekend over deze 9 jaarsfase. 
De 9 jaarsfase vindt meestal plaats in de periode tussen de 8 en 11 jaar. Als kindercoach werk ik veel met kinderen rond deze leeftijd. Soms lijkt het voor ouders of hun kind al vroeg aan de puberteit begint. Dit is niet werkelijk zo. Een kind van 9 zit in zijn eigen fase horend bij deze leeftijd. Ieder kind beleeft het op zijn EIGEN manier. Voor het ene kind verloopt deze periode makkelijk en voor het andere kind kan deze tijd lastiger zijn.

Om ouders wat meer wegwijs te maken in deze 9 jaarsfase en te ontdekken welke behoeften er achter de uitspraken en het gedrag zitten, geef ik de workshop “Ik ben negen!”  Tijdens deze interactieve workshop, krijg je als ouder meer inzicht waar deze emoties vandaan komen en hoe je je kind kunt bieden wat het nodig heeft.

Praktische informatie:

Voor wie: ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd van 8-11 jaar
Duur van de workshop: 3 uur
Kosten: € 37,50,- p.p.

ik ben 9 workshop